2010. május 16., vasárnap

E- portfolió

Az E- portfólió, a hagyományos portfolióhoz hasonlóan munkák rendszerezését, gyűjtését jelenti, melyek a tanulmányokkal kapcsolatosak, de ez esetben ez online módon történik meg.
A dokumentumok gyűjtésének során a tanulók közzéteszik munkáikat. Itt megjelenhet minden produktum, vagy csak a legjobbak, a közösen megbeszéltek. E-portfoliós felületet biztosít a Mahara, melyen lehetőség nyílik a gyűjtögetésre. Itt a tanulók kialakíthatnak saját profilt nagy részletességgel, megoszthatják tanáraikkal és társaikkal munkáikat. A fájlok feltöltése egyszerűen történik, ahogy a Mahara felülete egészében is egyszerűen kezelhető. Lehetőség van mappákba rendezni a feltöltött anyagokat, például témák szerint, vagy a megkívánt módon. Ez segít a későbbi eligazodásban, tárolásban. Az általunk kiválasztott személyekkel meg is oszthatjuk mindezt.

A portfolió kialakítását tekintve először úgy véltem inkább középiskolás korosztály számára kedvező, amikor kézzel fogható munkák születnek, amiket érdemes megosztani egymással. A mai tanulókból kiindulva azonban már egy 1. osztályos is megfelelően kezelheti saját e-portfóliós oldalát. Ebben az esetben is van lehetőség megosztani munkákat, eredményeket, melyeket könnyű szerrel megnézhetnek a szülők is. 1. osztályos kortól felépített portfólió kiválóan mutathatja a fejlődését a tanulónak már a kezdetektől, (de ez bármely korosztályra igaz).

A Mahara szerintem jól kezelhető, hasznos eszköze a portfólió kialakításának, melyet érdemes kihasználni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése